De flesta bilförsäkringsbolag ger dig möjligheten att betala för bilförsäkring varje månad snarare än att tvinga dig att göra en enda stor, förskottsbetalning. För att avgöra vilket alternativ som är bättre, måste du noga granska de fördelar jämfört med den potentiella nackdelar med hänsyn till dina personliga förhållanden. Beroende på din ekonomiska situation, behov av planering flexibilitet, och andra faktorer som kan bidra till att du gör fel val som får långsiktiga konsekvenser.

Denna artikel kommer att erbjuda en färdplan för att navigera din bils försäkringsavtals schema. Vi ska ge er en inblick i fördelar och nackdelar med månatliga betalningar gentemot årliga.

Fördel: Lättare på din månatliga budget

Om du är som mest folk, hanterar du din ekonomi med en månadsbudget. Din inkomst kompenseras av dina räkningar; pengar som blir över fördelas mot underhållning, investeringar och andra utflöden. Enligt detta budgetering systemet så kanske det inte är speciellt smart att betala i förskott för en året-runt-försäkring då ekonomin kan bli ohanterlig. Detta gäller särskilt i dagens ekonomiska klimat.

En betalning varje månad kommer att passa fint i din budget. Betalningen kommer att ses som en förväntad utgång i din finansiella plan.

Nackdel: Det är obekvämt

Betala din bilförsäkring en gång i månaden ökar pappersarbete som du kommer att tvingas att hantera. Inte bara måste du öppna dina uttalanden och arkivera dem för framtida behov, men du måste även skriva en månatlig kontroll.

Å andra sidan kan många auto försäkringsbolag hjälper dig att skapa en automatisk betalning plan. Som att pengar dras direkt från ditt lönekonto på ett fördefinierat schema. Som minskar ditt pappersarbete och eliminerar behovet av att komma ihåg att betala in varje månad.

Fördel: Ger mer likviditet

Om medel är begränsade, det finns värde i att ha möjlighet att behålla dina pengar så länge som möjligt. Månatliga bilförsäkring betalningar ger värdefull likviditet. Anta till exempel att en del av din månatliga budget anslås till att göra en liten investering i fonder. Om du var tvungen att betala flera hundra tusen kronor i förskott för en årlig bilförsäkring kan du förlora den likviditet som behövs för att göra din månatliga investeringar.

Nackdel: inkluderar hanterings avgifter

De flesta bilförsäkringsgivare kommer ge ut en liten månadsavgift för att bearbeta dina betalningar varje månad. Dessa bearbetning avgifter är vanligtvis små, det är inte ovanligt för dem att vara så låga som en hundring varje månad.

Under loppet av ett år, kan dessa avgifter komma kosta mer och mer beroende på ert uppförande. Medan vissa ekonomiska planerings experter tyder på att betala sådana avgifter är ett oklokt sätt att spendera pengar, så beror det helt till stor del på dina personliga förhållanden. Om pengarna  är obegränsade, så är experterna är korrekta. Denna lilla avgift kan vara värt att överväga för den likviditet som detta arrangemang erbjuder.

Fördel: Mer flexibilitet

Att göra månatliga betalningar ger dig mycket större flexibilitet att byta bilförsäkringsbolag än vad som skulle vara fallet om du skulle betala i förskott. Detta är viktigare än många försäkringstagare inser.

Bilförsäkringsgivare försöker ständigt vinna marknadsandelar. En viktig hävstång de använder är lägre försäkring. Detta är en av anledningarna till att du bör regelbundet byta försäkringsföretag. Även om du är nöjd med ditt nuvarande bilförsäkringsbolag kan du hitta en försäkring som erbjuder mer förmånliga villkor. Du kanske kan få motsvarande utrymme för mindre pengar genom ett konkurrenskraftigt bil försäkringsbolag. Du skulle kanske även upptäcka att du kan få större försäkringsskydd för samma betalningar du redan gör.

Om du avbokar din bilförsäkring efter att ha betalat i förskott, får du en förutbestämd balans från din nuvarande försäkringsgivare. Problemet är, måste du vänta på den kontroll, som kan ta veckor. Det kan vara nödvändigt att göra en insättning på ditt nya försäkringsbolag, som kan vara besvärande i väntan på din tidigare återbetalning. Det är mycket enklare att säga upp din försäkring och byta leverantör när du betalar för ditt försäkringsskydd varje månad.

Att välja rätt betalningsplan

Du är den enda person som kan besluta om du vill betala för din bilförsäkring en gång i månaden och om det är lämpligt för din situation. Granska din månatliga budget. Och beakta vikten av att lätt kunna byta leverantör om du skulle hitta bättre priser för bilförsäkring någon annanstans för den försäkring du behöver.